Farklı kültürlerin buluşması adına gerçekleştirilen Organizasyon ile Afrika kıtası ÇAD’dan Bilal ADOUM ve BURKİNA FASO’dan Burhan ABUL-WAHİD bizlere Ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri bir yabancı gözüyle aktarıp, Türkiye ve Afyonkarahisar ile ilgili izlenimlerini paylaşarak farklı dünyalarının tanıtımını yaptılar.

Organizasyon’a Birim’imizi temsilen Müdür’ümüz Doç. Dr. Hüseyin KOÇAK, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Hasan ORUNCAK, Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet DENİZ, Çocuk Gelişimi Programı Akademik Personelleri’nden Öğr. Gör. Mehmet Enes SAĞAR ile Öğr. Gör. Ümmügülsüm ÜNLÜ, Elektrik Programı Akademik Personelleri’nden Öğr. Gör. Süleyman YALVAÇ ve Meslek Yüksekokul Sekreter V. Mehmet Emin DEMİRÖRS eşliğinde Birim’imiz muhtelif Programları’ndaki yoğun bir öğrenci topluluğumuz katılım sağlamıştır.

ÇAD’lı Bilal ADOUM ve BURKİNA FASO’lu Burhan ABUL-WAHİD Ülkeleri’nden beldemiz Afyonkarahisar’a okumak üzere gelmiş olup; ÇAD’lı Bilal ADOUM  A.K.Ü. Biomedikal Mühendisliği’nde ve BURKİNA FASO’lu Burhan ABUL-WAHİD ise A.K.Ü. Maden Mühendisliği’nde eğitim görmektedirler.

17 Mart 2017-Cuma tarihinde Konferans Salonu’muzda gerçekleştirilen organizasyonda katılımcılarımız ÇAD’lı Bilal ADOUM ve BURKİNA FASO’lu Burhan ABUL-WAHİD sırası ile;

Sözlerinin tanıtılmasının devamında her iki Ülke’nin milli marşlarının dinletimlerini yaparak başlattıkları etkinlikte, Ülkeleri’nin anlamlarını,  coğrafi tanıtımını,  komşularını,  hükümet yapıları ve yönetim nitelikleri, din yapıları, tarihi ve tarihinden gelen Osmanlı-Türk’lük münasebeti, eski tarihi camiileri ve sömürgeleştirmenin sonucunda Türk’lük ilişkisinin bitirilişi, arkeolojik zenginlikleri, bayraklarının ifade ettikleri, Ülkeleri’nde kullanılan resmi ve yerel diğer diller, nüfus yapıları, kabile yapılanmaları ve aralarındaki ilişkileri, iklim niteliği, uluslararası ilişkileri, ekonomiyi tetikleyen altın, petrol, hayvancılık, tuz, turizm, pamuk ve maden gibi zenginlikleri, el sanatlarındaki zenginlikleri, kullandıkları malzemelerle birlikte yemekleri, Ülkemiz’den başta çorbalarımız olmak üzere beğendikleri tatlarımızı, müzikleri, düğünleri ve başlık karşılığı gibi adetlerinden görseller sunarak dansları ve önemli törenlerini,  müzik aletleri hakkında bilgiler vererek doğdukları zamanda da siyah tenli olduğunu göstermek için bebek resimlerinin tanıtımlarını yaptılar.

Devamında Türkiye’deki TÖMER’de aldıkları eğitim kalitesini vurgulayarak, Türkçe’yi telafuzlarında yaşadıkları komik anları, yaşadıkları kültür farklılıklarını, Türkiye’deki derslerde yaşadıkları sorunlarını, Ülkeleri’nde apartman yaşantısı yerine genellikle müstakil evler bulunduğunu, kız ve erkek çocuğu hususunda farklılık algıları olmamakla birlikte çok eşliliğinin kabul edilebilirliğini, Afrika Halkına Yardım ve Dayanışma Vakfı koordinasyonluğundaki Türk okullarını tanıtıp, beğenmedikleri ve yemem dedikleri yemek olarak kesinlikle hiçbir şeyin olmadığını, sonucunda da Ülkemiz’de kilo aldıklarını, Türkler’in çok ekmek tükettiğini, uyum sağladığı yemeğimizin farklılık göstermekle birlikte pilav olduğunu belirterek,

 İstiklal Marşı’mızı ilk defa nerede öğrendikleri ve şu an için dinlediklerinde anlamını bilmeleri nedeni ile sözlerine güvendiklerini ve hislerini ifade edip sinirli ifadelerinin merak edildiğini dolayısıyla kızgın olduklarının bizlerin anlamalarının zor olduğunu, Ülkeleri’nde kadınlara yüksek sesle hitap edilmediğini, bayanların Ülkeleri’nde sigara içmediklerini bununla birlikte sigara içen bayanları Ülkemiz’de gördüklerini, bayanların Ülkeleri’nde genelde rahatlıkla seyahat edebildiklerini hoş anekdotlar eşliğinde anlattılar.                                                                                                                                                               

Etkinlik sonrasında katılımları ve göstermiş olduğu duyarlılık gereği Birim’imizi temsilen M.Y.O. Müdürü Doç. Dr. Hüseyin KOÇAK tarafından katılımcılarımız ÇAD’lı Bilal ADOUM ve BURKİNA FASO’lu Burhan ABUL-WAHİD’e teşekkür adına Organizasyon afişi ve teşekkür yazısı takdimi sonrasında, günün anısına hatıra resimleri çekimleri ile Organizasyon nihayetlendirilmiştir.


20 Mart 2017, Pazartesi 116 kez görüntülendi