KİMYA
Kimya, maddenin temel yapı taşları olan atom, moleküller ve benzeri tüm bileşiklerin analizi, sentezi ve diğer maddeler ile olan etkileşimini inceleyen temel bilim dalıdır. Diğer bütün temel bilim dallarından farklı olarak, kimya bilimi aslında kendi nesnesini oluşturan tek temel bilimdir. Kimya fizik, matematik ve biyoloji gibi bilim dallarını da büyük ölçüde kullanır.
KİMYA TEKNİKERLİĞİ
Yüksek mekanik yeteneğe ve gözlem becerilerine sahip olan teknikerler, analitik ve bağımsız çalışma güdüsüne sahiptirler.
Kimya teknikerleri, kimyasal ürünler geliştirmek, test etmek ve üretmek için kimyagerler ve kimya mühendisleriyle birlikte çalışır. Gerekli olan uygulamalı çalışmaların çoğunu yürütürler. Bazı teknikerler, laboratuvarda kıdemli araştırmacılara yardımcı olur, ancak birçoğu bağımsız olarak çalışırlar.
Kimya teknikerleri için tipik iş fonksiyonları şunları içerir:
- Kimyasal reaksiyonlar için aparatların kurulması,
- Sentezlerin ve analitik prosedürlerin tasarlanmasına ve sorunların giderilmesine yardımcı olmak,
- Veritabanlarını yönetmek,
- Tehlikeli madde ambalajlarının mevzuata uygunluğunun sağlamak,
- Pilot tesislerde çalışmak ve mühendislere bir üretim sürecinin minyatür versiyonunda deneyler yapmalarında yardımcı olmak.
Kimya teknikerleri genellikle birden fazla laboratuvardaki deneyleri ve prosedürleri izlerler; bu nedenle iyi zaman yönetimi becerilerine sahip olmaları ve aynı anda birden fazla projeyi yönetebilmeleri gerekir. Diğer önemli nitelikler arasında yeni beceriler öğrenme isteği, sorumluluk kabul etme isteği ve bir projeyi bitirme kararlılığı yer alır.
Kimya teknikerleri, temel araştırmalardan tehlikeli atık yönetimine kadar kimyasal proses endüstrisinin her alanında çalışır. Genellikle aşağıdaki kategorilere girerler:
Laboratuvar Teknikeri – Standart laboratuvar ekipmanlarını çalıştırır ve rutin süreç kontrolünden karmaşık araştırma projelerine kadar çeşitli laboratuvar prosedürlerini yürütür.
Proses Teknikeri – Kalite, performans veya bileşim için kimyasal testler ve deneyler yapar.
Bazı şirketlerin teknikerler için iyi tanımlanmış kariyer basamakları vardır, ancak özveri ve sıkı çalışma genellikle ilerlemenin ana kriterleridir. Bir kimya teknikerinin ilerleme potansiyeline bakılırken uyum sağlama, organizasyon becerileri, kişisel motivasyon, müşteri odaklılık ve ekip çalışması gibi diğer yetenekleri işletme idaresince değerlendirilir.
Birçok tekniker, biriktirdikleri uygulamalı bilgilerin bir sonucu olarak, daha yüksek dereceler elde etmek için örgün eğitimlerine devam etmeye karar verir. Beceriler sıklıkla devredilebilir ve günümüzde teknikerler geçmişe kıyasla şirketler arasında geçiş yapma konusunda daha yeteneklidir.
Endüstri genellikle kimya teknikerlerinin uygulamalı temel kimya ve matematik konusunda sağlam bir temele sahip olmalarının yanı sıra çeşitli standart laboratuvar gereçlerini kullanma deneyimine sahip olmalarını talep eder. Bilgisayar bilgisi ile sözlü ve yazılı iletişim becerileri de gereklidir.
Kimya teknikeri olarak bir işe en iyi hazırlık, insanları kimya teknolojisi alanında bir kariyere hazırlamak için tasarlanmış Kimya Teknolojisi programında iki yıllık bir ön lisans derecesidir.
ÇAY MESLEK YÜKSEKOKULU KİMYA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
2002-2003 Akademik Yılında “Kimya” ismi ile Teknik Programlar Bölümü altında açılan program 2009 yılında Teknik Programlar Bölümü içerisinden çıkarılarak “Kimya Teknolojisi” programı adında Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü çatısında toplanmıştır.
Kimya Teknolojisi Programına giriş, ÖSYM tarafından tertiplenen seçme ve yerleştirme sınavları neticesinde, öğrencilerin aldıkları puanlar, ortaöğretim başarı puanları, program tercihleri ve tercih edilen programların kontenjanları ve koşullarına göre yapılmaktadır.
Programa dahil olan öğrencilere 2 yıl süre ile (4 yarıyıl, her yarıyıl en az 14 hafta) eğitim-öğretim verilmektedir. Öğrenciler, mezuniyet öncesinde toplam 30 iş gününü kapsayan işletme/laboratuvar stajı yapmaktadırlar.
Misyon
Program öğrencilerine, üretim elemanı ile yönetici durumunda bulunan meslek elemanları arasında ara kademe gücü olarak kabul edilen teknikerlik düzeyinde eğitim verilerek, öğrencilerin teorik bilgilerini laboratuvar uygulamaları ile pekiştirip, her türlü kimyasal proses için hazır hale getirilmesinin sağlanması neticesinde, kimya veya kimya ile ilintili üretim yapan işletmelerde vasıflı işgücüne katkı sunulması misyonlarımızı oluşturmaktadır.
Kariyer Basamakları
Bu noktada mezunlarımız, program misyonları ile uyumlu bir şekilde kazandığı akademik birikimini de kullanarak hem kamu hem de özel sektördeki kimya veya kimya ile ilintili işletme veya sektörlerde görev almaktadırlar. Halen pek çok mezunumuz, kimya veya kimya ile ilintili işletmelerin kimya laboratuvarlarında Laboratuvar Teknikeri veya üretim bantlarında Süreç/Proses Teknikeri olarak meslek yaşantılarını sürdürmektedirler.
Ayrıca program mezunlarımız Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek Biyokimya, Çevre Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanobilim ve Nanoteknoloji ve Polimer Malzeme Mühendisliği lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Fiziki Olanaklar
Kimya Teknolojisi Programına ait müfredat derslerinin teorik kısımları Çay Meslek Yüksekokulu ana binada bulunan dersliklerde, uygulama kısımları ise programa bağlı öğrenci laboratuvarında yürütülmektedir.
Genel Kimya Laboratuvarı I, Genel Kimya Laboratuvarı II, Analitik Kimya Laboratuvarı, Organik Kimya Laboratuvarı, Endüstriyel Kimya Laboratuvarı ve Biyokimya Laboratuvarı gibi dersler ile birlikte program derslerinin uygulama kısımları öğrenci laboratuvarında gerçekleştirilmektedir.
Son Güncelleme (Pazartesi, 19.07.2024)
İletişim:
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet BÜYÜKBEN
Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölüm Başkanı
Tel:0 272 218 35 00
e-mail:buyukben@aku.edu.tr