Türkiye literatürüne ‘Sigara Bağımlılığına Yönelik Tutum Ölçeği’, ‘Alkol Bağımlılığına Yönelik Tutum Ölçeği’ ve ‘Uyuşturucu Madde Bağımlılığına Yönelik Tutum Ölçeği’ adlı üç adet ölçek geliştirme çalışması yapan Birimimiz Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı Akademik personellerinden Öğr. Gör. Mehmet Enes SAĞAR’ın ‘Sigara Bağımlılığına Yönelik Tutum Ölçeği’ni kullanarak Giresun Üniversitesine ait olan Uluslararası Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisinde yayınlamış olduğu uluslararası makalesinden sonra bu konuda farklı kitlelere ulaşma fırsatı bulmuştur. Bu çalışma TRT Trabzon Radyosu ‘Köşe Bucak Karadeniz’ programı tarafından da ilgi görmüş olup, bu program haftanın 7 günü saat 10:00-13:00 arasında yayınlanmaktadır. Köşe Bucak Karadeniz programında farklı konu ve konuklar yer almakta, aynı zamanda müzik eserleri de yayınlanmaktadır.

TRT Trabzon Radyosunda yayınlanan ‘Köşe Bucak Karadeniz’ programı tarafından ilgi gören bu çalışma konusuna yönelik olarak sağlanan iletişim ile canlı bağlantıda konuk ederek ‘Gençlerde Sigara Bağımlılığına İlişkin Tutumlar’ ve bu uluslararası çalışması hakkında talepte bulunulmuştur. 1 Eylül 2019 Pazar günü TRT Trabzon Radyosunda, saat 11.30-12.00 saatleri arasında programa Akademik personelimiz canlı bağlantı ile konuk olup,  hem işbirliği yaparak yayın yaptığı bu dergiyi tanıttı, hem de sigara bağımlılığına ilişkin bilgi birikimlerini, geliştirmiş olduğu ölçeklere ilişkin bilgileri ve akademisyenlerden gelen kullanım talepleri hakkında bilgi sunumu gerçekleştirdi. Devamında uluslararası yayınlanan son araştırması hakkında bulguları ve sigara bağımlılığına ilişkin muhtelif sorulara yanıt verdi.

Tütün dünyada ve ülkemizde en yaygın olarak kullanılan bağımlılık yapıcı ve ölüm sebebi olan maddelerden bir tanesi olup,  sigara kullanmanın ve sigara dumanına maruz kalmanın ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıktığı ve bu önemli sorun yüzünden Dünyada her yıl 5 milyondan daha fazla insanın ölümüne yol açtığı bilinmektedir. Bu probleme yönelik son 30 yılda tütüne karşı geliştirilen politikalar ve zararlarına ilişkin farkındalık artırma çalışmalarıyla gelişmiş ülkelerde tütün tüketiminde bir azalma olduğu ancak ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde tütün tüketiminde bir artış meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca ülkemizin dünya sıralamasında sigara tüketiminde ilk 10 içerisinde yer aldığı ve tütünün birçok ülkede en çok kullanılan formunun sigara olduğu, sigaranın tütün bitkisinin yapraklarının kurutulması ile elde edilerek enfiye, puro ve çiğnenerek  kullanılmasının yanı sıra pipo gibi araçlarla içilebileceği, içinde nikotin, irritan maddeler, karbonmonoksit gibi maddeler ve diğer gazlar,  kanserojen maddeler gibi bir çok sağlığa zararlı maddeleri barındırdığı, 4000’den daha fazla sayıda madde bulundurduğu, oluşturduğu tolerans durumu ile fiziksel ve psikolojik bağımlılık meydana getirdiği Akademik personelimizce vurgulanmıştır. Bağımlılık oluşumundaki temel sebep sigaranın içinde bulunan nikotin maddesi olup, bu madde kronik olarak ve tekrarlı bir biçimde kullanılması durumunda bırakılamamasına, bu durumu izleyen sinirlilik, huzursuzluk gibi durumlara yol açtığı ve düzenli bir biçimde günde en az bir tane sigara içmenin sigara bağımlılığı olarak tanımlandığı belirtilmiştir.

Birimimiz Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı Akademik personellerinden Öğr. Gör. Mehmet Enes SAĞAR TRT Trabzon Radyosunun bu tür önemli bir konuya yer vermesi nedeni ile teşekkür ve iyi dilekleri ile konuşmasını sonlandırmıştır.

Birimimiz Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı Akademik personellerinden Öğr. Gör. Mehmet Enes SAĞAR’a Akademik çalışmalarında başarılarının devamı temennisi ile…

Birimimiz Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı Akademik personellerinden Öğr. Gör. Mehmet Enes SAĞAR’ın Uluslararası Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisinde yayınlamış olduğu makalenin linki:

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/604333

Birimimiz Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı Akademik personellerinden Öğr. Gör. Mehmet Enes SAĞAR’ın 1 Eylül 2019 tarihinde TRT Trabzon Radyosu Köşe Bucak Karadeniz programında gerçekleştirdiği açıklamaların ses kaydı

 

 

02 Eylül 2019, Pazartesi 214 kez görüntülendi