Genel Bilgi

Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan otomotiv sektörü, sanayinin can damarlarından biri olup, motorlu araçların günümüzdeki önemine ve vazgeçilmezliğine bağlı olarak hızlı gelişen alanlardan birisidir. 

Gerek tasarım, gerek üretim-imalat aşamasında ve gerekse satış sonrası bakım-onarım-hizmet alanında yer alabilecek, kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmiş, toplumun standartlarının gelişimine ve ekonomik refahına katkı sağlayacak, endüstrinin ihtiyaçlarını karşılayacak, günümüz otomotiv teknolojisine hakim ara elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. 

Otomotiv Teknolojisi Programı, bu gereksinime cevap verebilme adına otomotiv elektrik-elektroniği, motor bilgisi, malzeme teknolojisi, güç aktarma organları gibi otomotiv sektörünün temel kurallarını bilen, mesleki olarak nitelikli, teorik ve uygulama bilgisi yanında, yeterli yabancı dil ve bilgisayar bilgisi kazandıran, kendilerine ileride gerekli olabilecek çeşitli sosyal özellikleri mezuniyetlerine kadar kazandırabilmeyi amaçlayan, lise eğitiminden sonra 4 yarıyıllık ön lisans eğitimi veren örgün bir programdır. Dersler dönemlik işlenmekte olup, öğrenciler her yarıyılda en az 15 hafta olmak üzere toplam 56 haftalık akademik bir süreçten geçirilmektedir. 

Otomotiv Teknolojisi ön lisans programına yeterli TYT puanı alan ilgili meslek lisesi ve genel lise mezunlarından yerleştirme yapılmaktadır. Programa her sene 40 civarında öğrenci yerleştirilmektedir. 

Program A.K.Ü. Çay M.Y.O. bünyesinde 1994 – 1995 akademik yılında Motor Programı olarak açılmış, daha sonra adı değiştirilerek Otomotiv Programı olmuş ve son uygulama ile Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri bölümü içerisinde Otomotiv Teknolojisi Programı adını almıştır. İlçe merkezinde yer alan birim 2007 – 2008 akademik yılında Çay M.Y.O.’nun Elbiz mevkiinde inşa edilen yerleşkesine taşınmıştır. Yeni atölye binaları bu döneme kadar ve sonraki yıllarda bir çok kurum ve kuruluş tarafından gerek teknik alt yapı gerekse eğitim şartları açısından desteklenmiştir. 

Programdaki akademik süreç teorik, uygulama, proje ve atölye çalışmaları şeklinde sürdürülüp bilimsel, teknolojik, düzenli laboratuar ve atölye uygulamalarıyla da desteklenerek, profesyonelce yapılmaktadır. Dersler genelde % 35 uygulamalı, % 65 teorik olup yaklaşık %70 mesleki derslerden ve %30 servis derslerinden oluşmaktadır. Dersler teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalar odağında işlenilmekte olup, modern eğitimin mevcut imkanları kullanılarak öğrencilere ulusal alanda diğer üniversitelerle rekabet edecek seviyede eğitim vermeye çalışılmaktadır. 

Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki grupta toplanır. Zorunlu dersleri her öğrenci almak zorunda olup seçmeli dersler içerisinden ise öğrenciler istedikleri dersi kendi arzularına göre seçebilmektedir. Sınavlar, dersin niteliğine göre değişecek şekilde yazılı, ödev, proje yada atölye çalışması şeklinde kanıtlanabilir olarak yapılmakta ve 4’lü kredi sistemi’ne göre değerlendirilmektedir. 

Programda, her öğrencinin en az 30 iş gününü kapsayan bir uygulama stajını tamamlaması gerekmektedir. 

 

Program Eğitim Amaçları:

1- Öğrenciyi etik ve ahlâki duyarlılık çerçevesinde kendini otomotiv alanında sürekli geliştiren bir birey haline getirmek.

2- Öğrencinin güncel otomotiv sektörünü tanıyan, sorumluluklarını zamanında ve yeterli özen ile yerine getiren, takım çalışmasına yatkın bir ara eleman olmasını sağlamak.

3- Mezun öğrencinin paydaşların beklentilerini karşılamasını sağlamak.

Sunulan Olanaklar 

Her yıl öğrencilerimizle çeşitli etkinliklere katılmakta ve teknik geziler düzenlemekteyiz. Öğrenciler kullanımlarına ayrılmış 2 bilgisayar laboratuvarındaki toplam 45 bilgisayarda işlemlerini yapabilmektedir. Birimimizin her katında öğrencilerimizinde kullanabildiği ücretsiz internet bağlantısı bulunmaktadır. Öğrenci yemekhanesi mevcut olup, fast food türü yemek yiyebileceği öğrenci kantini bulunmaktadır. Burada masa tenisi, langırt, bilardo vb. çeşitli oyunlar mevcuttur. Çeşitli spor faaliyetlerinde kullanılan 2 adet basketbol-voleybol-futbol sahası mevcuttur. Kütüphane-okuma salonu M.Y.O’nun alt katında mevcut olup, ana kampüste bulunan merkezi kütüphaneden de öğrenciler yararlanabilmektedir. Öğrenciler otomotiv atölyesini ders dışında da kullanabilmektedir. 1’inci ve 2’inci sınıf danışmanları her hafta için geçerli olmak üzere danışmanlığını yaptığı öğrencilerin ve kendisinin boş olduğu bir saatte odasında danışmanlık hizmeti almak isteyen öğrenciler için hazır beklemektedir. Bu hizmette öğrenciler maddi-manevi her türlü sorununu danışmanı ile görüşebilmektedir. 

 

Mezunlar

Öğrencilerimizin almış olduğu eğitim yüksek düzeyde el becerisine ve teorik bilgiye sahip olmalarını, ileri teknoloji ve enformasyon teknolojilerindeki çağdaş eğilimleri bilmesini sağlayacaktır. 

Mezunlarımız, Otomotiv Teknikeri ünvanı ile otomotiv alanındaki araştırma birimlerinde, değişik kamu kurumlarında/kuruluşlarında Tekniker kadrosu ile çalışabilmektedirler. Özel sektörde geleneksel ve modern teknoloji ile üretim yapan endüstrilerde, otomotiv sektörünün imalat, satış, satış sonrası, yedek parça, eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi kademelerinde yönetici/mühendis ile işçi arasında ki nitelikli eleman olarak çalışmalarında grup liderliği, servis-yedek parça-atölye yöneticiliği, personel eğitimleri gibi pek çok alanda sorumluluk ve görev alabilme imkânı bulmaktadırlar. Özellikle satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak, kendi işyerlerini açıp çalıştırabilmektedirler. 

Program mezunlarının istihdamı açısından önemli diğer bir unsurda yetkili servis, araç muayene istasyonu ve emisyon ölçüm merkezlerinde kanunla belirlenmiş olarak programdan mezun, diplomalı eleman çalıştırmaları zorunluluğu olmasıdır.

 

Dikey Geçiş Yapılabilen Akademik Birimler

Otomotiv Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler DGS’den yeterli puan aldıkları takdirde aşağıdaki lisans programlarını tercih ederek dikey geçiş yapabilirler. 

Mühendislik Fakülteleri :
-Makine Mühendisliği
-Gemi Makinaları Üretim Mühendisliği
-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
-Otomotiv Mühendisliği
-Uçak Gövde-Motor
-Uçak Gövde-Motor Bakım 

Teknik Eğitim Fakülteleri :
-Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği
-Otomotiv Öğretmenliği
-Makine Öğretmenliği
-Enerji Öğretmenliği
-Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği 

 

Staj Esasları 

Stajlar genellikle 1. ve 2’nci sınıfın arasındaki yaz tatilinde yapılsa da dönem içerisinde derslerini aksatmayacak şekilde de staj yapabilirler. Staj süresi 30 (otuz) iş günüdür. Yeterli donanıma sahip işyerlerinde öğrenciler staj yapmakta ve genellike öğrencilerimiz bu işyerlerinden iş teklifi almaktadırlar. İki günden fazla yaz okuluna giden öğrenci (resmi olmayan, özel iş yerlerinde staj yapmak şartıyla) staj yapamaz. Yaz döneminde staj yapmak isteyen yaz okulu öğrencisi, yaz okulu bittikten sonra staj yapabilir. 

Öğrenci Yüksekokul’umuz Staj Bürosu’ndan veya sitemizden alacağı 3 adet (birisi staj danışmanına, birisi staj birimine birisi de eğer istenirse işyerine) Zorunlu Staj Formunu eksiksiz ve okunaklı biçimde doldurur. Staj yapacağı işyeri stajın kabul edildiğine dair forma imza ve kaşe atar. Sitemizde yayınlanan staj takviminde belirtilen tarihlere göre öğrenci Zorunlu Staj Formlarını ve kimlik fotokopisini staj birimine teslim eder. Başvurusu alınan öğrencinin stajı için gereken sigorta işlemleri okul tarafından başlatılır ve staj başlama tarihinden önce sigorta yapılmış olur. Böylece öğrenci staja başlamaya uygun hale gelir.

Zorunlu Staj Formunun kurum/firma onayı için, aslı ile sonradan değiştirilmek şartıyla faks veya fotokopisi, Bölüm Başkanı’nın önceden bilgilendirilmesiyle birlikte kabul edilebilmektedir. Bölüm Başkanı, stajın söz konusu kurum/firmada yapılıp-yapılmayacağına karar vermede yetkilidir. Bu nedenle öğrencinin staj yapmak istediği kurum/firmanın uygunluğu konusunda, tüm işlemlerin öncesinde Bölüm Başkanı ile görüşmesi gerekmektedir. Bölüm Başkanı gerekli gördüğü takdirde, staj yeriyle ilgili ayrıntılı bilgiyi staj yapılacak kurum/firmadan veya öğrenciden talep edebilir. 

Öğrenciler staj takviminde belirlenen tarihlere, aynen uymak zorundadır. İlgili Müdür Yardımcısı veya Staj Danışmanının bilgisi dışında staj yerleri değiştirilemez. Öğrencinin belirtilen staj yerinde herhangi bir sebeple ilişiği kesilmesi halinde, öncelikle Bölüm Başkanı’na veya Danışmanı’na bilgi vermesi zorunludur. Yer değişikliği söz konusu olduğunda, öğrencinin gerekçeli dilekçe yazması ve yeni bir staj yeri belirleyip önermesi gerekmektedir. 

Öğrenciler onaylanmış staj dosyası ve belgeleri üzerinde değişiklik yapamazlar. Tespiti halinde staj geçersiz sayılır ve disiplin işlemi başlatılır. 

Öğrenciler staj süresi boyunca kendilerine verilen programa uygun olarak yürüttüğü çalışmaları günü gününe ya da haftalık olarak not eder ve staj dosyasına geçirir. Öğrenci tarafından doldurulan formlar kurum/firmanın görevlendirdiği eğitici personel, servis mühendisi, servis müdürü veya staj amirince imzalanır. Uygulama bitiminde kurum/firmanın amiri, öğrencinin yaptıklarını gösterir sayfaları denetleyerek onaylar. Dosyanın tamamlanmış olması için tüm belgelerin kurum/firma tarafından onaylanması gereklidir. 

Öğrenciler staj süresince stajla ilgili bilgi almak istedikleri konularda, Bölüm Başkanı veya Staj Danışmanı ile irtibata kurabileceklerdir. 

Öğrenciler staj yaptıkları kurum/firmanın bağlı olduğu iş yeri yönetmeliklerine, kuruluşun iç düzenine, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak ve davranışlarıyla çevreye örnek olmak zorundadır. Staj yapılan kurum/firmanın amiri tarafından, Yüksekokul Müdürlüğü’ne bildirilmesi kaydıyla staj çalışma programı kapsamında verilen görevleri yapmayan ve kurallara uymayan öğrencilerin durumları, Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu konuda, Staj Komisyonu’nun takdir hakkı saklıdır. 

Öğrenciler staj yaptıkları kurum/firmanın kullandıkları alet, malzeme ve tesislerini özenli kullanmak zorundadırlar. 

Yaz döneminde yapılan stajlara ilişkin staj dosyaları staj takviminde belirtildiği gibi stajı takip eden güz döneminin başlangıcından itibaren 3 hafta sonraki cuma günü mesai bitimine kadar Yüksekokul Müdürlüğü’ne teslim edilmek zorundadır. Belirlenen süreler içinde dosyalarını teslim etmeyen öğrencilerin stajları geçersiz sayılır. Staj dosyaları kargo veya posta yoluyla gönderilebilir. 

Staj dosyaları içinde yer alan Devam Çizelgesi ve İşveren Değerlendirme Raporu, kurum/firmanın antedi basılmış, kapalı, kaşeli ve imzalanmış bir zarf içerisinde teslim edilir. Raporun posta yolu ile gönderilmesi durumunda, postadaki kayıp yada gecikmelerden Çay Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü sorumlu değildir. 

Derslerini tamamlamış ve mezuniyet için sadece staj eksiği kalmış öğrenciler ile herhangi bir derse devam zorunluluğu olmayanlar (katılması gereken uygulamalar, sınav günleri vb. dışında) öğrenciler akademik dönem içinde de stajlarını yapabilirler. Mezuniyeti için tek dersi olan öğrenciler, devam zorunluluğuna bakılmaksızın, dersi olduğu gün staj süresinin dışında kalmak şartı ile eğitim dönemi içerisinde staj yapabilirler. 

Stajla ilgili her türlü beyanlarından, öğrenci sorumludur. 

Son Güncelleme (Pazartesi, 13.07.2024)

Stajla ilgili tüm güncel işleyiş için AKÜ Öğrenci Klavuzunda yer alan Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans Staj Yönergesi’ni inceleyebilirsiniz.


Atölye 

Motorlu araçların üretimi ve bakım, onarım-servis alanında çalışacak olan öğrencilere yeterli olabilecek şekilde atölyelerde deneyim ve tecrübe kazanmaları gerekmektedir. Mezunlar kamu ve özel sektöre bağlı fabrikalarda çalışırken, deneyim eksikliğini en aza indirgemek için gerekli alt yapıyı atölye çalışmaları ile sağlamaktır. 

M.Y.O’nun yerleşkesi içerinde ana eğitim binasından bağımsız şekilde planlanan, 720 m2 kapalı alan üzerine kurulu atölye binası içerisinde, 200 m2 kapalı alanda yer kaplayan Otomotiv Teknolojisi Programı atölyesi, kendi içinde birbiriyle irtibatlı olacak şekilde, Motor-Mekanik ve Otomotiv Elektriği-Elektroniği şeklinde 2 kısımdan oluşmaktadır. 

Otomotiv Elektriği-Elektroniği atölyesinde çok sayıda maket-model halinde, çalışır durumda taşıt elektrik-elektronik sistemi-devresi ve diğer ekipmanlar mevcuttur. Bu sistemlerden-devrelerden uyarlanarak tasarlanmış, işler halde, çok sayıda öğrenci çalışması bulunmaktadır. Çeşitli elektrik panoları üzerinden, tesisatlara ait uygulamalı eğitimler sürdürülmektedir. 

Motor-Mekanik atölyesinde kesit araç ve motorlar ile çok sayıda çalışır durumda karbüratörlü ve son model elektronik kontrollü, çok nokta enjeksiyon sistemli motorlar ve diğer ekipmanlar mevcuttur. Mevcut motor ve aktarma organları üzerinde, uygulamalı eğitimler sürdürülmektedir. 

Atölyeler teorik eğitimi tamamlayıcı şekilde, çeşitli araçlara yönelik muhtelif bakım, ayar-servis ve test-kontrol ekipmanları ve diğer yardımcı donanım ile donatılmıştır. Atölyelerin her birisinde, 20-25 öğrenci uygulamalı ders yapabilmektedir. 

Teknik resim salonu, teorik derslerin yürütüldüğü sınıflar, öğretim elemanları ve teknisyen odaları ana eğitim binasında bulunmaktadır. 

Atölyelerde Bulunan Malzeme ve Ekipmanlar: 

Benzin motorları, dizel motorları, matkap ve tezgahı, jeneratör, mengene ve masası, muhtelif krikolar, işkenceler, jalaskar, torkmetre, hidrometre, takometre, kompresyon test aleti, vakummetre, elektronik-standart kumpas, mikrometre, komparatör, dijital ve mekanik avometre, voltmetre, bobin kontrol cihazı, bilgisayar, marş motorları, alternatörler, külbütör, sübaplar, pistonlar, motor blokları, kam mili, benzin otomatiği, krank mili, turbo, distribütör, bobin, muhtelif akü, baskı plakaları, setli mil, akslar, yaprak amörtisör, takım arabası, tornavida seti, oto hız göstergesi, klavuz-pafta ve kolları, lehim, lokma takımı, muhtelif anahtar takımları, taşlama takımı, küçük-büyük fleks, mıknatıslı tornavida, yan keski, bujiler, kelepçeler, segman pensesi, bijon anahtarı, eğeler, allen takımı, tel fırça, karga burun, ayarlı penseler, makaslar, yağdanlık vs.


İletişim 

Dr. Öğr. Üyesi Muhammed ARSLAN
Motorlu Taşıtlar ve Ulaştırma Tekn. Blm. Bşk.
Tel:0 272 631 35 05
e-mail:muarslan@aku.edu.tr

13 Temmuz 2024, Cumartesi 4 kez görüntülendi